Dzieci z grupy 3 podjęły wielkie wyzwanie pod hasłem ,,Przygotowujemy zdrowe kanapki” w ramach programu ,, Placówka promująca zdrowie”. Zanim jednak przystąpiły do zadania, dowiedziały się jakie wartości odżywcze mają warzywa i dlaczego powinniśmy je jeść. Na stoliku znajdowały się umyte i ułożone na talerzach: pieczywo, rzodkiewka, ogórek, papryka, masło, sałata, szczypiorek. Po umyciu rąk dzieci przystąpiły do zrobienia kanapek. Samodzielnie smarowały pieczywo masłem a następnie układały wybrane przez siebie produkty. Wszystkie dzieci z apetytem zajadały przygotowane przez siebie kanapki. Dzięki takim zajęciom dzieci kształcą w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijają kreatywność, wyobraźnię i dbałość o higienę podczas spożywania posiłku.
Zdrowe kanapki gr. 3